A lemezragasztás egy kifejezetten gyakori feladat nyomdáknál. A pontosság, a megbízható ragasztás és a könnyű re-pozícionálás elengedhetetlen a konzisztens és kiváló minőségű, időben elkészült végtermékhez.

Ebből fakadóan a kliséragasztóknak hatalmas ráhatása van az előállított munka minőségére. A választott ragasztó idővel észrevehető különbséget eredményezhet a termelékenységben, és azonnali hatással van a nyomtatási eredményekre. Bill Enright a Mark Andy munkatársa, ismertebb nevén Dr. Flexo, a nyomdai fogyóeszközök és kellékek szakértője azt mondta: „A kliséragasztók nem egyformák, így a gépkezelőknek több különböző variációt is ki kell próbálni, hogy megtalálják melyik nyújtja a legjobb teljesítményt.

 

Folyamatfejlesztés

A nyomdaipar folyamatos változása megköveteli a gyártóktól, hogy lépést tartsanak a szintén változó igényekkel. A nyomdáktól minden nap kiváló minőségű eredményeket várnak el és a márkatulajdonosok is minden alkalommal tökéletes címkére és csomagolásra számítanak. Az új technológiák és gép funkciók révén a nyomtatási folyamatok továbbfejlesztésre is igény van. Egyik munkáról a következőre való átállás és a leállás egyre fontosabb kérdések, mivel a gépek magasabb sebességgel üzemelnek és így a termelés leállítása is magasabb költségeket eredményez. A jól működő nyomtatási folyamatok és a konzisztens nyomtatási eredmények, így a könnyű felhelyezést biztosító és megbízható kliséragasztók, elengedhetetlenek a mai flexo nyomtatáshoz.

Bill Enrgiht szerint az elérhető kliséragasztók mennyisége és minősége egyaránt nőtt az elmúlt években: „Nagyon sok előrelépés történt a kliséragasztók és a ragasztórendszerek terén”. Ezért véleménye szerint azoknak a nyomdáknak, akik évek óta ugyanazokat a típusú ragasztókat alkalmazzák érdemes lehet kipróbálni új kombinációkat, hogy tovább javítsanak eredményeiken. „A kliséragasztók javulnak, és a gyártók célja a nyomdák termelési folyamatainak javítása, így az új termékek kipróbálása gyakran jobb eredményhez vezethet”.

 

Be nem tervezett leállások

A lemezszerelési folyamat során előforduló hibák azonnali hatást gyakorolnak a kinyomtatott munka minőségére, nem beszélve az eladható termékek gyártási mennyiségéről. A gyakori hibák miatt a gépkezelőnek sokszor váratlanul le kell állítani a gépet, hogy fenntartsa a kinyomtatott termék minőségének szintjét.

A be nem tervezett megállások végeredményben elégtelen teljesítményt, alacsonyabb termelékenységet és jövedelmezőség csökkenést eredményeznek. A gép újra és újra leállítása nem csak időveszteséget eredményez, de az alapanyagpazarláshoz is hozzájárul.

A kliséragasztó figyelmes választása biztosítja az optimális szerelési időt, a folyamatok biztonságát és végső soron kiküszöböli a nem tervezett leállások kockázatát és a munkák gördülékeny működését eredményezi.

 

Kongsberg C

Lemezleválás problémája

A lemezek leválása meglehetősen gyakori probléma a legtöbb nyomda számára, de ennek nem kell így lennie. A lemezleválás akkor következik be, amikor a nyomólemez szélei leválnak a kliséragasztóról a lemez és ragasztó közti festék vagy a ragasztót feloldó tisztító oldatok miatt. De akkor is megtörténhet, ha a lemezeket nem tisztítják megfelelően.

Ha a lemezleválással kapcsolatos problémák észrevétlenek maradnak, csökken a regiszterpontosság és a nyomatminőséget is nehezebb lesz kézben tartani, ami miatt több lesz a selejt, mint az eladható áru. Hosszútávon ez, a jövedelmezőség csökkenése miatt a technológiai újítások bevezetéséhez és a vállalkozás előremozdításához szükséges tőke hiányát eredményezi. Rövid távon pedig elégedetlenséget eredményez a gépkezelők és a megrendelők körében egyaránt. Ha nyomdai problémák adódnak, miközben az ügyfél a megrendelésre vár az betarthatatlan határidőket eredményezhet.

 

A megoldás

A címke- és csomagolóanyag gyártóknak számos kihívással kell szembenézniük, hogy maximalizálják a folyamat hatékonyságát a minőség romlása nélkül. A beigazítási idő és veszteségek csökkentése elengedhetetlen, csakúgy, mint a nagyobb nyomási sebességgel való munkára való képesség. Következésképpen a megfelelő technológiák implementálása a jövőben szükségszerű lesz minden nyereséges nyomda számára.

A tesa Softprint® Secure-t úgy tervezték, hogy kezelje a keskeny pályás nyomtatók legfontosabb kihívásait, mint a lemezleválás, az állásidő és a hosszabb futási idő. Az újonnan fejlesztett kétoldalas ragasztók megelőzik a lemezleválást a hengereken vagy sleeveken egyaránt az erős és biztonságos kötésnek köszönhetően. A Softprint® Secure lemezrögzítő kliséragasztó ideális megoldást jelentenek a nagyobb nyomtatási sebesség és a hosszabb nyomtatási feladatok elvégzéséhez. A lemezek biztonságos rögzítése kevesebb élleváláshoz vezet, ami kevesebb állásidőt és selejtet eredményez.

Ezenkívül a tesa Softprint® Secure kínálja a legtöbbet a pénzéért, tekercsenként 9% -kal több anyaggal. Átlagosan az ügyfelek 33% -ot spóroltak, amikor korábbi márkájukról tesa-ra váltottak.

Hírek, újdonságok