Az Esko bevezette a piacra a legújabb lemezkidolgozó megoldását, a CDI Crystal 4260 XPS-t, amely magasabb fokú automatizáltságot, jobb minőséget, egyszerű kezelhetőséget és nagyobb megbízhatóságot biztosít a lemezkészítésben.

A CDI Crystal 4260 XPS használatát akár egy óra alatt is elsajátíthatják az operátorok, ami az egyszerű, intuitív érintőképernyős felületnek köszönhető. Emellett a gép lehetővé teszi akár a felügyelet nélküli működést is. A díjnyertes Esko XPS Crystal technológia optimálisan kombinálja az UV elő és hátoldali megvilágítást, olyan LED-eket használva, amelyek mindig egyenletes UV-fényt bocsátanak ki, szemben a hagyományos berendezésekkel, amelyek ingadozó teljesítményű fénycsöveket használnak.

„A mai nyomdai előkészítő részlegek számos kihívással néznek szembe, amelyek miatt a minőség, a gyorsaság és a versenyképes ár kombinációja a befektetési és szervezeti döntések kulcsfontosságú tényezője.” mondta Pascal Thomas az Esko Flexo Üzletágának Igazgatója. „A Covid-19 hatása csak súlyosbította a csomagolóiparral és a nyomdai ágazattal szemben támasztott igényeket – legyen szó a növekvő gyártási összetettségről, alacsonyabb példányszámú (short run) munkákról vagy a gyors átfutási igényről, hogy kielégítsék ügyfeleik sebességre vonatkozó igényét.

„A nyomdai előkészítés minőségének és hatékonyságának megőrzése ilyen összetettség mellett is kihívást jelent, de emellett a versenyképesség megőrzéséhez a termékek és szolgáltatások minőségének menedzselésére és a költségek minimalizálására is szükség van. A nyomdai előkészítés és lemezgyártás digitalizálásában, automatizálásában és annak összekapcsolásában rejlik a megoldás. A költségek csökkentése, minőség és a sebesség növelése, valamint az erőforrások, az idő és a technológiai hulladék csökkentése mind az átállás hozadéka.

A CDI Crystal és XPS Crystal levilágító kombinációja tökéletes, megbízható flexo lemezkészítési munkafolyamatot kínál a legmagasabb befektetési megtérülés mellett. „A nulláról újra definiált digitális képalkotás és LED-es UV-expozíciós folyamatok integrációja és automatizálása javítja a konzisztenciát és a nyomdai előkészítést általánosságban leegyszerűsíti.”  – mondta Pascal. „Ez a megoldás nem csak értékes időt szabadít fel, hanem csökkenti a karbantartási igényt és a flexo berendezés ökológiai lábnyomát is, mindeközben minimálisra csökkentve a költségeket.”

A CDI Crystal 4260 XPS kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik: Hozzávetőleg 50%-kal csökkenti a manuális műveletek számát, és 50%-kal csökkenti a hibák előfordulását, így alacsonyabb a lemezpazarlás, valamint 73%-kal kevesebb az operátori idő.

A termelékenység további növelése érdekében az Esko bemutatta a PlateHandler nevű roboteszközt, amely összeköti a CDI Crystal-t az XPS Crystal egységgel. „A nyomdai előkészítő operátornak általában több eszközt kell kezelnie egy lemez elkészítéséhez, ami jelentős időt és figyelmet igényel, és gyakran felmerül a hiba kockázata a munkafolyamatban” – magyarázta Pascal. „Az Esko PlateHandler rendszerbe való integrálása csökkenti a kezelői érintkezési pontok számát, idejük akár 50%-át felszabadítva, és lehetővé teszi számukra, hogy más, értéknövelő feladatokat láthassanak el, mint például a minőségellenőrzés, a lemeztárolás és a lemezszerelés” – mondta.

„Hasonlóan, az új Esko PlateFeeder-S-t számos gyakori probléma megoldására tervezték. Lehetővé teszi például a lemezek torzításmentes szállítását, elkerülve az esetleges fizikai károsodást, ha azokat manuálisan helyezik át a tárolóból a CDI-be” – mondta Pascal. „Az asztal megdönthető, hogy áthaladjon az ajtókon, és dokkolható a CDI-hez, így biztosítva a tökéletes lemezpozícionálást és a digitális csatlakozást a CDI Crystalhoz. A fedőlapja is eltávolítható, így minden oldalról szabad hozzáférést biztosít statikus töltés nélkül.”

A PlateFeeder-S alkalmazása lehetővé teszi azt is, hogy a kezelő más feladatokat láthasson el két lemez készítése között, ami tovább növeli a termelékenységet azáltal, hogy lehetővé teszi egy további lemez elhelyezését a CDI Crystalba történő automatikus betöltéshez, . „A kezelőnek minden képalkotási cikluson belül csak egyszer kell jelen lennie a gépnél, hogy új lemezt töltsön be, és eltávolítsa a kész lemezt az XPS Crystalból” – mondta Pascal.

„Mi több, a kézi pozicionálás során hajlamosak vagyunk hibákra, és időigényes is lehet. A dokkolást követően azonban a PlateFeeder-S láthatóvá válik a CDI érintőképernyőjén, és integrálódik az automatizált munkafolyamatba, lehetővé téve a kezelő számára, hogy a 15 perces képalkotási folyamat során bármikor új lemezt helyezzen el” – mondta. „A beépített szenzorok pontos lemezbetöltést biztosítanak a PlateHandleren keresztül, elkerülve a lemezpazarlást és a további hibákat. A PlateFeeder-S 100%-ban kiküszöböli a CDI Crystal XPS lemezbetöltési üresjárati idejét, ami megszakítás nélküli lemezkészítést eredményez, akár 40%-kal csökkenti a rendszer üresjáratát, és 40%-kal csökkenti az emberi beavatkozás szükségességét.

„A CDI Crystal 4260, XPS, PlateHandler és PlateFeeder-S kombinációja teljesen automatizált lemezgyártást tesz lehetővé. Az általános hatás a termelékenységének akár 15%-os növekedése is lehet.”

Forrás: ESKO

Hírek, újdonságok