Nézzünk szembe a tényekkel, minden nyomda jövedelmezőségét a hatékonysága határozza meg. Iparágunk számos változáson ment keresztül, beleértve az alacsonyabb példányszámok népszerűségét, több SKU-t (stock-keeping unit), rövidebb átfutási időket, versenytársak megnövekedett nyomását, folyamatos költségnövekedést, és a lista még hosszan folytatható. Mindezek a változások pedig alacsonyabb árréshez vezetnek. 

 

Hogyan mérjük a hatékonyságot? 

A legtöbben valószínűleg hetente vagy havonta készítenek egy összefoglaló elemzést, és összehasonlítják az egyes munkákhoz felhasznált tényleges időt és anyagokat a becsült értékkel. Ha a számok megfelelnek vagy meghaladják a becslést, akkor volt hatékony a termelés. De ez a legjobb módszer a nyomdai hatékonyság mérésére a mai gyártási környezetben? 

 

A berendezések általános hatékonysága 

A berendezések általános hatékonysága (O.E.E.) az az időtartam vagy százalékos arány, ameddig az eszköz, ebben az esetben a nyomógép, ténylegesen eladható terméket állít elő. 

Végezzünk el egy egyszerű gyakorlatot az O.E.E. becsült értékének meghatározásához. Ragadjon meg egy papírt, válasszon ki egy üzemben lévő berendezést és gondolja át, hogy az eszköz hány százalékban állít elő ténylegesen eladható terméket. Írja le ezt a számot.  

 

A tényleges O.E.E. 

A legtöbb vállalkozás nem használja az eszközeit éjjel-nappal az év 365 napján. Ezt figyelembe véve vizsgáljunk leegyszerűsítve egy kisebb egységet, illetve műveletet, amely szerint egyetlen berendezést működtetünk heti öt napon, napi nyolc órában. 

A gyártási idő vizsgálatát egy szinttel mélyebbre kell vinni a munka beállítása, a színegyeztetés, a szükséges összetevőkre való várakozás, a munkák cseréje, az újraindítások, a tekercscsere, a tisztítás és a kezelői hiányzások miatt… Ez az idő nem produktív. Az O.E.E. értékéből egy 8 órás műszakban még nagyobb munkák esetén is könnyedén veszíthetünk 1 órát (12,5%-ot!), nem is beszélve a gép leállásából és újra indulásából származó anyaghulladékról – ami gyakoribb munkacserék esetén akár többszörösére is nőhet! 

Remélhetőleg ez felkeltette a figyelmét. 

Ha időt szán arra, hogy alaposan megvizsgálja tényleges O.E.E.-jét, ez a szám néha elkeserítő lehet. De ne féljen, a fejlesztések nyomon követéséhez meg kell határoznia egy valós alapszintet. 

Az első lépés a javulás felé 

A legnagyobb javulást sokszor a gépkezelők személyes tapasztalatainak meghallgatásával érhetjük el. A gépkezelők azok a személyek, akiket közvetlenül érint minden, ami megakadályozhatja a berendezés termelékenységét. Hogy felsoroljunk néhányat ezek közül: az utolsó pillanatban bekövetkező ütemterv-módosítás, az alapanyagokra való várakozás, a munka jóváhagyására várakozás, a munkaterület rendezetlensége és még sok más… Egy nagyszerű gyakorlat, amelyet ajánlunk, hogy kérje meg gépkezelőit, sorolják fel a 3 legfontosabb dolgot, amelyek javítása hatékonyabbá tenné munkájukat és a berendezést. Hasonlítsa össze ezeket a listákat különböző gépmesterek és különböző műszakok esetén, és ebből gyorsan látni fog egy mintát, körvonalazódnak a hatékonyság fejlesztésének kritikus pontjai.  

A Mark Andy egy külföldi gyártónál végzett vizsgálata alapján az O.E.E. 10 flexo berendezés átlagaként 43%-ra jött ki. Egyes gépek nagyobb, mások alacsonyabb hatékonysággal működtek. Az a szám, amit korábban leírt, remek kiindulási pont lehet, ami azt mutatja, hogy érdemes kiemelt hangsúllyal kezelni a termelőberendezések hatékonyságát.  

Cégünk örömmel segít kiválasztani a megfelelő berendezéseket, fogyóeszközöket és gyakorlatokat a hatékony működéshez. Ha kérdése van az optimális teljesítmény érdekében használandó kellékekkel és módszerekkel kapcsolatban, keresse bátran munkatársainkat.  

Forrás: Mark Andy

Hírek, újdonságok