A Pátria Nyomda Zrt. 2021-es tárgyévének eddigi legnagyobb beruházása a flexo iparágának bővítését szolgáló Mark Andy gépparkjának bővítése volt. Cégünk ennek nyomán interjú beszélgetés formájában kérdezte a nyomda termelési igazgatóját, Szűcs Tamást.

A Mark Andy hivatalos magyarországi képviseletét a partners kft. látja el, a jogelőd Grimex Kft.-vel karöltve.

Partners Kft: A nyomda gépparkjában már korábban is jelen voltak a Mark Andy berendezések, a mostani beruházás során ez mennyiben befolyásolta a választást?

Szűcs Tamás: A két Evolution Series nyomógép kiválasztásakor meghatározó volt, hogy a jelenlegi Mark Andy berendezéseink, név szerint a Digital One és a Performance Series (P5) nyomdagépek megbízható, jó termelőeszközök. A beruházás során megvásárolt nyomógépek a megszokott technológiának új generációját képviselik, továbbá, mivel a meglévő hengerkészleteink kompatibilisek az újonnan beszerzett 4 és 6 színes Evolution típusú gépekkel, nem volt szükség azok multiplikálására. A beruházási döntéskor, mint gazdaságossági tényező ez is kiemelt jelentőséggel bírt.  Mindemellett a nyomdagépmestereink az elmúlt 5 évben a Mark Andy P5-ös géppel végzett termelés során, jól megismerték a Mark Andy kezelőpanelek és a nyomdagéprendszer működtetését. Mindezek alapján egyértelmű volt, hogy a meglévő gépkörnyezetbe gyorsan és hatékonyan integrálható nyomógépet vásároljunk.

 

Partners Kft: Mennyiben segíti a hatékonyabb munkaszervezést a két új berendezés, vannak-e olyan termékek, amelyek gyártására eddig nem, de ezután már lesz lehetőség? 

Szűcs Tamás: A berendezéseken elsősorban címketermékeket nyomtatunk, de egészségügyi szolgáltató partnereinknek is gyártunk specifikus termékeket. Korábban minden megnyert munkát a 8 színes P5-ös gépen gyártottunk. Akár egy 1+1 vagy 2+0 színes bliszter fólia vagy egyszerű logisztikai címkék is az elsődlegesen szofisztikáltabb termékek gyártására dedikált 8 werkes nyomógépen foglalták a gépkapacitást, a nagyobb hozzáadott értékű munkák terhére.

A gépvásárlás elsődlegesen kapacitásbővítést célzó beruházás volt, melynek célja a gyártás során a gépkihasználás optimalizálása, mellyel az új gépekre átcsoportosított gyártási munkák is rentábilisabban tudnak elkészülni. A kapacitásbővítésünk célja a magyar termékek gyártásának növelése, valamint a hazai és export piacokon való jelenlét megerősítése volt. Utóbbit az eszközállomány bővítésén túl természetesen célzott humánerőforrás bővítéssel is támogatjuk.

 

Partners Kft: Milyen a vevők visszajelzése a Mark Andy gépekről kikerült termékek minőségével kapcsolatban?

Szűcs Tamás: A P5-ös nyomógép használata meghatározott egy magas gyártási színvonalat, amit a vevőink megszoktak és elvárnak. Többek között emiatt is esett a választás a Mark Andy-re. Az újonnan vásárolt két flexo berendezés is a tőlünk megszokott magas színvonalat nyújtja.

Az új berendezések rendszerének megismerése a korábbi Mark Andy nyomógépek révén nem volt jelentős újdonság a gépkezelők számára. Az Evolution nyomógépek hasonló kezelési módjának köszönhetően közel 100%-os rugalmassággal tudjuk a nyomdagép mesterek képességeit az aktuális termelési feladatok szerint kiaknázni.

Az újonnan beszerzett eszközökkel optimálisan tudjuk kihasználni a gépkésségeinket, így a kevesebb színt igénylő munkákat az alacsonyabb számú nyomóművel rendelkező 4 és 6 színes Evolution gépeken gyártjuk. A kapacitásbővítés eredményeképp nőt a gyártási rugalmasságunk, a termékek elkészítésének átfutási ideje csökkent.

 

Partners Kft: Mennyire okoz nehézséget a bonyolultabb munkák előkészítése?

Szűcs Tamás: A kollégák korábban megszerzett gyakorlatának köszönhetően nem okoz különösebb problémát a munkák gyártása. A bonyolultabb és speciális munkákat továbbra is a 8 színes, inline felületnemesítési modulokkal felszerelt P5-ös gépen gyártjuk, a kevésbé szofisztikált termékek gyártása pedig az egyszerűbb rendszereken zajlik.

 

Partners Kft: A Mark Andy gépek gyors beállása mennyiben befolyásolja az alapanyag felhasználást, illetve a selejt mennyiségét?

Szűcs Tamás: Hozzávetőlegesen negyed éve van használatban a két új nyomógép, így a hulladék és selejt mennyiség változásával kapcsolatban még nem folytattunk pontos számításokat. Alapvetően elmondható, hogy a beigazítási eselék, a rövidebb Evolution Series gépeken, az egyszerűbb munkák esetében alacsonyabb.

Az új gépeknek köszönhetően a megfelelő munkákat a megfelelő gépeken dolgozzuk fel ott, ahol a legoptimálisabb az erőforrásoknak a kihasználása.

 

Partners Kft: A Mark Andy berendezésekkel milyen jövőbeni fejlesztési és beruházási irányokat tartanak reálisnak?

Szűcs Tamás: A jövőbeni beruházásoknál a technológiai újításokra fog helyeződni a hangsúly, komoly lehetőséget látunk abban, hogy nyomdánkat a tömeges adatmegszemélyesítés irányába fejlesszük, alkalmazkodva a vevői igények változásához.

Partners Kft: Mi a véleményük a Mark Andy gyári, illetve a partners kft. által nyújtott magyar support tevékenységről?

Szűcs Tamás: A Mark Andy nemzetközi csapata a gépek installációjának alkalmával rendkívül professzionális munkát végzett, jó velük együtt dolgozni. A gyártó által szolgáltatott részletes tervdokumentációk és check list-ek jelentősen megkönnyítették a beruházás előkészítését és megvalósítását. Külön kiemelendő, hogy 2021 tavaszán, a COVID-19 járvány ideje alatti bizonytalan körülmények között a gyártó gond nélkül vállalta és személyes jelenléttel támogatta a nyomógépek telepítését és betanítását.

A hazai forgalmazó által nyújtott vásárlás utáni terméktámogatás folyamatosan biztosított minden gépen. A kopóalkatrész cseréken kívül komolyabb műszaki probléma, a már régibbnek számító Performance Series berendezéssel nem volt, nagy pozitívum a kopóalkatrészek cseréjénél, hogy az európai raktárból való kiszolgálás nagyon gyors és pontos. Mindezt már a beruházás előkészítése során mérlegeltük, hiszen nem pusztán termelő gépeket, hanem szolgáltatást is vásárálunk.

A gyártástechnológiai adottságok miatt nagyobb karbantartási igényű digitális gépünknél pedig, ha szükség van rá, napi szinten számíthatunk a partners kft. szakembereire és minden felmerülő kérdésünkre időben választ kaptunk.

Hírek, újdonságok